‘Alles heb ik dankzij mijn vader bereikt’

Karate- en Thaiboksschool Alken bestaat 50 jaar. Eigenaar Roger Alken (51) is eigenaar van de school waar hij al op jonge leeftijd te vinden was in de dojo. Zijn vader Hub richtte de school op in 1971.

17.02.2021 De Limburger VIA Sittard-Geleen (door Paul

Roger Alken 50-jarig jubileum Karate- en Muay Thai School Alken

Voor de start van de Karate- en Thaiboksschool Alken moeten we terug naar de jaren zestig. Vader Hub judoot bij Chian Sport in Geleen, en maakt tijdens zijn militaire dienst kennis met karate. „Karate was toen nog niet zo bekend, maar hij was er gefascineerd door geraakt en nam lessen. Na zijn diensttijd ging hij zich in Duitsland meer verdiepen in karate en behaalde daar de leraarstatus.” In 1971 geeft Alken senior de eerste lessen in de sportzaal van Chian Sport, maar het aantal uren breidt snel uit. „Iedereen wilde de nieuwe Bruce Lee worden. Hij was toen immens populair en zo ook karate.”

In rap tempo geeft Hub Alken les aan zo’n 150 man, waardoor hij moet verhuizen naar de gymzaal achter het oude politiebureau in Geleen. Met de jaren groeit hij uit tot een pionier in de vechtsport. „Ik kan geruststellen dat iedereen die de Shotokan karatestijl (een van de bekendste stijlen, red.) onderwijst, direct of indirect uit de school van mijn vader afkomstig is”, vertelt Roger. „Hij is de karate-ambassadeur van Limburg die tevens is opgenomen in de National Martial Arts Hall of Fame, naast bijvoorbeeld Anton Geesink en Arnold Vanderlyde. Daar was hij ontzettend trots op.”

In 1974 zet Roger de eerste stappen op de mat. „Ik ging daarvoor wel eens mee met pap en kan me nog herinneren dat er eens een grote kerel boven op me viel terwijl ik aan de kant stond”, lacht hij. Op zijn dertiende helpt hij zijn vader mee tijdens de lessen en hij groeit later uit tot zijn vaste assistent. Sinds 2007 is hij eigenaar. „Hij wilde graag dat ik de school zou overnemen, dat was ook mijn eigen wens en daar heb ik nooit spijt van gehad.” Het kickboksen wordt sindsdien ook in de naam opgenomen. In 2018 sterft Hub Alken en gaat Roger alleen verder.

De school is bijna vijftig jaar in Geleen gehuisvest op diverse locaties, maar als de gymzaal aan de Rijksweg Noord in het gebouw van basisschool De Blinker in de zomer van 2020 vanwege de coronamaatregelen niet meer open mag, verhuizen ze. „Ik ben vertrokken naar Buchten waar ik een tweede school heb. Daar is nu alles gehuisvest.”

Alken junior heeft zijn zesde dan, is rijkserkend leraar karate en kickboksen en ex-bondscoach karate. Door de jaren heeft hij meerdere kampioenen voortgebracht in het karate en kickboksen. „Alles heb ik dankzij mijn vader bereikt. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Vanwege de coronamaatregelen wordt er geen groots 50-jarig jubileum gevierd. „Dat is het minste waar ik me druk over maak. Ik wil gewoon weer open, vooral omdat ik het les geven mis.”

Scroll naar boven