Het Shotokan karate is de stijl ontwikkeld op Okinawa door de grondlegger van het moderne karate Gichin Funakoshi. Shotokan karate is Wereldwijd een van de meest beoefende karatestijlen.
Karate & Muay Thai school Alken is aangesloten bij de enige door NOC/NSF erkende karatebond in Nederland de Karate-do Bond Nederland welke alle karatestijlen bevat en als enige organisatie in Nederland is aangesloten bij de WKF (World Karate Federation), de WKF is als enige Wereldorganisatie aangesloten bij het IOC (Internationaal Olympisch Comitee) en streeft ernaar om het WKF karate op het Olympisch programma te krijgen, de WKF is dan ook met meer dan 50 miljoen leden wereldwijd een grote kanshebber om het Karate in 2020 op de spelen te krijgen.
Shihan Hub Alken is met zijn 7e dan een van de hoogst gegradueerde leraren in Nederland en heeft reeds vele danhouders opgeleid o.a. zij zoon Roger 5e dan. De sportschool van Roger Alken staat Nationaal en Internationaal bekend om haar vele kampioenen en haar grote technische kennis in het karate. Roger Alken is bondscoach geweest van de Nationale karateselectie onder 21 jaar.
Zeer succesvolle leerlingen van Alken zijn natuurlijk Roger Alken (meerdere malen Nederlands kampioen, winnaar van The Dutch open 1994, Open Engels en Open Deens kampioen, brons EK, Brons World Games 1993 Open klasse, 1994 3e op de WKF Wereldranglijst en 2 maal Geleens sportman van het jaar), Lisette Zelissen (tweemaal vice Wereldkampioene en meervoudig Nederlands kampioen), Xavier Kohlen (meervoudig Nederlands kampioen en Europees junioren kampioen 2009, Marisca Verspaget ( Meervoudig Nederlands kampioen, winnaar Dutch Open 2000, 5e plaat WK Tokyo open klasse), Kaylee Zwakhalen (Meervoudig Internationaal kampioen, brons EK cadetten 2010, 5e plaats EK cadetten 2011), Carl Bruin (Meervoudig Nederlands kampioen, brons EK cadetten 2002). En zo zijn er nog vele talenten en kampioen binnen onze sportschool, welke bekend staat als kweekvijver van kampioenen.
Alle leeftijden van 5 tot op oudere leeftijd traint karate onder de deskundige leiding van Hub en Roger Alken. Beiden zijn Rijkserkend Leraar en hebben dus officiële lesbevoegdheid van NOC/NSF en het ministerie van VWS. Iedereen die traint bij Alken is in staat om de felbegeerde zwarte band te behalen.